Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Lara

“Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

Pijnlijk eelt onder de voet

Klachten door overtollig eelt

Overtollig eelt onder de voet kan vele oorzaken hebben. Eeltvorming ontstaat door teveel druk of wrijving waardoor de hoornhuid (oppervlakkige huidlaag) extra huidcellen aanmaakt om de voet te bescherming. Bij teveel eeltvorming wordt de druk juist vergroot. Daarom is het belangrijk om het eelt onder de voet regelmatig gedeeltelijk weg te halen. Dit kun je zelf doen of door een pedicure laten doen.

Pijn door eelt onder de voet

Zolang er niets gedaan wordt aan de oorzaak van de eeltvorming zal het eelt altijd terug blijven komen. De mate en snelheid waarin het eelt onder de voet terug groeit is afhankelijk van de conditie van de huid, de hoeveelheid druk en wrijvingskrachten dat de voet te voorduren krijgt.

Gevolgen van overtollig eelt

De gevolgen die kunnen ontstaan door overtollig eeltvorming zijn:

  • Likdoorns
  • Pijnlijke gewrichten
  • Lokale ontsteking van de huid
  • Wondje in of onder het eelt
  • Kloven

Oorzaken van overtollig eelt

Oorzaken waardoor je meer eelt onder de voet kunt krijgen dan gebruikelijk is:

  • Drukplekken door een verkeerde voetstand. Dit kan ook op latere leeftijd ontstaan.
  • Verkeerd schoeisel en/of te kleine sokken
  • Een te droge huid
  • Ziekte of aandoening zoals diabetes, reuma of keratoderma (overmatige verhoorning van de huid)
  • Overgewicht

Tegengaan van overtollig eelt

Niet-operatief

Zorg ten eerste dat je goede schoenen draagt die passen bij jou voetlengte en breedtemaat (lees ook de blog: Wat zijn goede schoenen?). Koop je sokken altijd in de goede maat, eventueel naadloos. Smeer je voeten dagelijks in met een goede voetencrème om uitdroging tegen te gaan. Steunzolen en/of teenortheses kunnen helpen bij een goede drukverdeling onder de voeten.

Bezoek regelmatig een pedicure om de gevolgen van overmatig eeltvorming te voorkomen.

Operatief

Wanneer alle niet-operatieve behandelingen niet helpen, kan gekeken worden of een operatie zou kunnen helpen. Of een operatie het eeltprobleem kan oplossen hangt erg af van de oorzaak en de plek van het eelt, er is dan ook niet één type operatie die wordt uitgevoerd bij pijnlijk eelt. Het uitsluitend chirurgisch wegsnijden van het eelt heeft over het algemeen heel erg weinig zin, het eelt komt gewoon weer terug als de oorzaak van de eeltvorming niet wordt weggenomen.

Vind een praktijk

Heeft u last van overtollig eelt? De (register) podoloog of podotherapeut kan u advies op maat geven om eeltgroei onder de voet bij u tegen te gaan. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.