Een hulpmiddel tegen voorvoetklachten of problemen aan de tenen

Met enige regelmaat krijg ik in de praktijk te maken met mensen met (naar eigen zeggen) vervelende tenen. Vaak gaat het dan om een drukpuntje op de teen, aan het topje van de teen of tussen de tenen. Ook vergroeiingen of scheefstand van tenen komt regelmatig voor.

In een eerdere blog kan u lezen dat sommige van deze problemen op te lossen zijn met therapiesokken. Een ander hulpmiddel is een siliconen-orthese.

 Helpt een siliconen-orthese bij voetklachten?

Een siliconen-orthese is een hulpmiddel dat door de podoloog direct op uw voet gemaakt wordt, en u tussen, om of over uw teen heen draagt om het probleem aan uw teen op te lossen, er zijn heel wat verschillende problemen die met dit hulpmiddel op te lossen zijn.

Waarvoor helpt een siliconen-orthese?

Hieronder staan een aantal voorbeelden van hoe een siliconen-orthese ingezet kan worden:

  • Een siliconen-orthese tussen twee tenen waar een hardnekkig likdoorntje zit;
  • Een siliconen-orthese bij een teen in klauwstand om een rood pijnlijk plekje op de teen te verhelpen;
  • Door de scheefstand van de grote teen is de tweede teen over de grote teen aan het heen groeien, een orthese kan er in dit geval voor zorgen dat het tweede teentje niet over de grote teen heen kan;
  • Door de klauwstand van één of verschillende tenen zijn de topjes van de tenen erg gevoelig, een orthese kan de stand iets veranderen waardoor de topjes niet meer zo belast worden;
  • Een ontsteking in een teen tijdelijk door een orthese ontlasten, waardoor de teen de kans krijgt om te genezen.

Zo zijn er een heleboel verschillende problemen waar een teenstukje bij kan helpen.

Een prothese?

Iets waar zomaar niet aan gedacht wordt is een prothese (vervanging) van een teen. Na een teenamputatie kunnen er wat problemen zijn met de naastliggende tenen omdat deze geen tegendruk meer krijgen van de verwijderde teen, en kunnen deze tenen scheef komen te staan. Een vervangende teen (prothese) kan dan uitkomst bieden. Maar ook cosmetisch kan een prothese fijn zijn, in een open schoentje kijkt het niet zo vreemd als er een prothese wordt gedragen.

Ik denk dat mijn bijzonderste cosmetische prothese een teenprothese van 2 tenen voor een rolstoeldanseres (met een mooie jurk, mooie dansschoenen was het gat waar haar tenen zaten minder mooi) was, en zij nu met trots haar dansschoenen aan doet, waar zij voorheen een beetje twijfelde of het wel kon.

Siliconen-orthese versus therapiesokken

Wat is nu beter, therapiesokken of een siliconeorthese? Dit antwoord is per patiënt, per klacht en per gebruiksmoment verschillend. Samen met de (register) podoloog van de Podozorg praktijk kunt u deze vraag beantwoorden en zal samen met u alle mogelijkheden afwegen om zo voor u de beste oplossing voor uw probleem te vinden.

Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nicole Drenth. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

  • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland

  • 19 oktober 2023

    Teenpijn na een onschuldig stootje

    Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

    Door Nicole Drenth

  • 05 oktober 2023

    De juiste schoenmaat is belangrijk

    Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 19 september 2023

    Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

    Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

    Door Angelique Bekkema

  • 08 september 2023

    Overgewicht en voetklachten

    Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

    Door Delia de Bliek