Wat is echografie?
Echografie is een techniek waarmee een echografist in uw lichaam kan kijken. Tijdens het onderzoek plaatst een echografist een deel van het echoapparaat tegen de huid. Dit echoapparaat zendt geluidsgolven het lichaam in. Een geluidsgolf geeft een echo als deze weerkaatst in het lichaam. Bijvoorbeeld als de geluidsgolf overgaat van de ene structuur in de andere structuur. Zo is er onder andere verschil in echo tussen pezen, spieren en botten. Deze geluidsgolven worden door de computer verwerkt tot afbeeldingen op het scherm. Zo krijgen we inzicht van de structuren onder de huid.
Wat zijn de voordelen van een echo-onderzoek?
Met echo-onderzoek kunnen we beter een diagnose stellen dan met ieder andere onderzoeksmethode in onze praktijk. Hierdoor kan soms een oorzaak van een klacht gevonden worden die anders zonder dit onderzoek verborgen zou blijven.
Met een röntgenfoto bijvoorbeeld, zien we vooral de afwijkingen van de botten. Maar bij veel voet- en enkelklachten zijn niet de botten pijnlijk, maar de ‘weke delen’ eromheen. Deze delen zijn veel beter zichtbaar op een echo.
Bovendien is het echo-onderzoek een dynamisch onderzoek, dat betekent dat u tijdens het echo-onderzoek uw voet kunt bewegen. Zo krijgen we veel informatie over wat er in uw voet gebeurt tijdens bewegen.
U kunt zelf meekijken tijdens het echo-onderzoek, en u krijgt uitleg bij wat u ziet. Het voordeel van zelf meekijken is dat u daarna vaak veel beter begrijpt wat er met uw voet aan de hand is. Als door het echo-onderzoek de oorzaak van de pijn duidelijk is, is het veel makkelijker om een goede behandeling te geven. Tijdens de behandeling kunnen we het herstelproces ondersteunen met echografie. Dit alles kan leiden tot een optimaal therapieplan en een effectievere behandeling voor u.
Wanneer wordt een echo gemaakt?
Onze podotherapeut gebruikt echografie wanneer met lichamelijk onderzoek de oorzaak van uw klacht niet gevonden wordt. Een echo-onderzoek kan dan duidelijkheid geven. Maar echografie wordt ook gebruikt voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld om u beter te laten begrijpen wat de oorzaak van u klacht is, ter controle van het herstelproces, etc. Het echo-onderzoek duurt ongeveer 10 tot 20 minuten.
Is echografie veilig?
Ja, echografie wordt gezien als een zeer veilige beeldvormende techniek. De geluidsgolven zijn niet schadelijk voor uw lichaam.
Mag iedereen echo’s maken?
Met echo-onderzoek kunnen we in uw voet kijken. Het herkennen van de structuren in de voet is al een vak op zich maar het herkennen en op de juiste manier interpreteren van de beelden is pas echt specialistenwerk. Onze echografist heeft hiervoor een speciale opleiding gevolgd, is gespecialiseerd in het echograferen van voet- en enkel en staat ingeschreven bij de Nederlandse Vereniging Medische Beeldvorming en Radiotherapie én bij het Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie. Om bekwaam te blijven moet elke echografist minimaal 300 echo’s maken per jaar. Daarnaast wordt van hen verwacht dat zij bijscholen en dat zij op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen.
Moet ik betalen voor een echo?
Een echografisch onderzoek valt onder het onderzoek van de podotherapeut. Vrijwel alle zorgverzekeringen in Nederland vergoeden dit (gedeeltelijk) in hun (aanvullende) zorgverzekeringspakket. Wij adviseren u vooraf bij uw zorgverzekering te informeren naar uw vergoedingen. Uw echografist kan u hierover ook meer vertellen.
Welke aandoeningen zijn goed te zien met echografie?
Er zijn een heel veel aandoeningen die snel en goed te zien zijn met een echo-onderzoek. Hieronder volgt een aantal voorbeelden hiervan:
- Slijtage van een gewricht (artrose) is al in een vroeg stadium zichtbaar, al voor dit op een röntgenfoto duidelijk zichtbaar is.
- De verschillende oorzaken van hielpijn (er zijn veel meer oorzaken dan een hielspoor alleen!)
- Gewrichtsontstekingen, bijvoorbeeld door reuma en jicht
- Slijmbeursontstekingen op diverse plekken in de voet
- Spataderen en/of oedeem
- Problemen met groeischijven bij kinderen zoals bij de ziekte van Sever
Wilt u meer weten over welke aandoeningen goed te zien zijn met echografie? Lees dan ons blog: Echografisch onderzoek bij pijnlijke voeten.
Gebruikte onderzoeken en bronnen
Voor deze webpagina hebben wij de onderstaande bronnen geraadpleegd:
- Iagnocco A. Imaging the joint in osteoarthritis: a place for ultrasound? Best Practice & Research Clinical Rheumatology 2010, 24:27-38;
- Vlychou M, Koutroumpas A, Malizos K, Sakkast LI. Ultrasonographic evidence of inflammation is frequent in hands of patients with erosive osteoarthritis. Ostoearthritis and Cartilage 2009, 17:1283-1287;
- Brasseur JL, Sans N. La place de l'échographie dans les syndromes compressifs du membre supérieur. Chirurgie de la Main 2004;23, Supplement 1(0):S27-S34; Gregg JM, Schneider T, Marks P. MR Imaging and Ultrasound of Metatarsalgia—The Lesser Metatarsals. Radiologic Clinics of North America 46[6], 1061-1078. 1-11-2008. Ref Type: Journal (Full);
- Kamel M, Eid H, Mansour R. Ultrasound detection of heel enthesitis: a comparison with magnetic resonance imaging. The Journal of Rheumatology 2003;30(4):774-778;
- Kotnis N, Harish S, Popowich T. Medial Ankle and Heel: Ultrasound Evaluation and Sonographic Appearances of Conditions Causing Symptoms. Seminars in Ultrasound, CT and MRI 2011;32(2):125-141;
- Hashefi M. Ultrasound in the Diagnosis of Noninflammatory Musculoskeletal Conditions. Seminars in Ultrasound, CT and MRI 2011;32(2):74-90;
- Rawool NM, Nazarian LN. Ultrasound of the ankle and foot. Seminars in Ultrasound, CT and MRI 2000;21(3):275-284;
- Bianchi S, Martinoli C. Pathology of the forefoot. In: Bianchi S, Martinoli C, editors. Ultrasound of the musculoskeletal system. Diagnostic Imaging ed. Springer; 2013. 868-885;
- Iagnocco A, Ceccarelli F, Perricone C, Valesini G. The Role of Ultrasound in Rheumatology. Seminars in Ultrasound, CT and MRI 2011;32(2):66-73.