Wat is eelt?

Eelt is een verdikking van de hoornlaag/opperhuid. Onder de voet is deze laag dikker dan elders. De aanmaak van nieuwe huidcellen gaat sneller dan de afbraak van de dode huidcellen, hierdoor ontstaat eelt. Het is vaak gelig van kleur, meestal hard en voelt soms wat ruw aan. Eelt komt vaak op of onder de voet voor en ontstaat door druk of wrijving.

Eelt heeft ook een functie, het is een natuurlijke bescherming van de huid, tegen invloeden van buitenaf. Eelt is dus niet per definitie slecht en je hoeft er dus geen last van te hebben.

Eelt onder de voet

In dit artikel

In dit artikel bespreken we alles omtrent pijnlijk eelt onder de voet. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Pijnlijke (overtollig) eelt onder de voet

Overtollig eelt onder de voet kan vele oorzaken hebben. Erfelijkheid kan een rol spelen maar meestal heeft het te maken met de schoenkeuze of het werk wat je doet (lopend of zittend beroep).

Eeltvorming ontstaat door teveel druk of wrijving waardoor de hoornhuid (oppervlakkige huidlaag) extra huidcellen aanmaakt om de voet te bescherming. Bij teveel eeltvorming wordt de druk juist vergroot. Daarom is het belangrijk om het eelt onder de voet regelmatig gedeeltelijk weg te halen. Dit kun je zelf doen of door een pedicure laten doen.

Pijn door eelt onder de voet

Hoe ontstaat eelt onder de voet?

Eeltvorming kan de volgende oorzaken hebben:

 • Een schoen die te kort of te smal is veroorzaakt in de afwikkeling eelt op de teen toppen of bovenop de teengewrichtjes.
 • Een schoen die te lang of te breed is zorgt voor beweging van de voet in de schoen waardoor je wrijving krijgt. En dus eelt onder de voet.
 • Als het vetkussen onder de voet niet meer in orde is, loopt men met de botjes op straat. De schokdemping is verminderd waardoor de botjes vlak onder de huid liggen, en zo voor extra druk zorgen. Daarom ontstaat hier vaak eelt ter bescherming van de huid.
 • Een afwijkende voetstand of een beperkte of afwijkende afwikkeling zorgt voor wrijving in de schoen en ook hier ontstaat eelt.
 • Soms ontstaat bij teveel eelt een likdoorn of kloven onder het eelt, dit zorgt voor pijnklachten.
 • Een te droge huid.
 • Ziekte of aandoening zoals diabetes, reuma of keratoderma (overmatige verhoorning van de huid).
 • Ook kan eelt ontstaan door overgewicht.

Terugkerend eelt onder de voet

Zolang er niets gedaan wordt aan de oorzaak van de eeltvorming zal het eelt altijd terug blijven komen. De mate en snelheid waarin het eelt onder de voet terug groeit is afhankelijk van de conditie van de huid, de hoeveelheid druk en wrijvingskrachten dat de voet te voorduren krijgt.

Gevolgen van overtollig eelt onder de voet

De gevolgen die kunnen ontstaan door overtollig eeltvorming zijn:

 • Likdoorns
 • Pijnlijke gewrichten
 • Lokale ontsteking van de huid
 • Wondje in of onder het eelt
 • Kloven

Behandelingen voor eelt onder de voet

Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk voor overtollig eelt onder de voet. Onderstaand volgt een aantal mogelijkheden:

Diverse behandelmogelijkheden

Eeltrasp en voetencrème

Eelt wat geen klachten geeft kunt u zelf verwijderen met een puimsteen, vijl of eeltrasp. Smeren met een vette voetencrème zal ervoor zorgen dat de huid soepel en gehydrateerd blijft. Een pedicure kan u helpen bij het verwijderen van het eelt en het verzorgen van uw voeten. Wist u dat u bij veel Podozorg vestigingen terecht kan voor een pedicure behandeling?

Goede schoenen

Zorg ten eerste dat je goede schoenen draagt die passen bij jou voetlengte en breedtemaat (lees ook de blog: Wat zijn goede schoenen?). De Podozorg (register) podoloog of podotherapeut kan je hierin goed adviseren. Koop daarnaast je sokken altijd in de goede maat, zo mogelijk naadloos.

Steunzool en orthese

Wanneer eelt, likdoorns of kloven pijnlijk zijn of snel terugkomen dan bent u bij Podozorg aan het juiste adres voor een advies op maat. Door middel van een steunzool kan de voetstand gecorrigeerd worden, de afwikkeling bevorderd worden of de eeltplekken drukvrij gelegd worden. Ook met een orthese kunnen de klachten van eelt en of likdoorns op de tenen verlicht worden.

Operatief

Wanneer alle niet-operatieve behandelingen niet helpen, kan gekeken worden of een operatie zou kunnen helpen. Of een operatie het eeltprobleem kan oplossen hangt erg af van de oorzaak en de plek van het eelt, er is dan ook niet één type operatie die wordt uitgevoerd bij pijnlijk eelt. Het uitsluitend chirurgisch wegsnijden van het eelt heeft over het algemeen heel erg weinig zin, het eelt komt gewoon weer terug als de oorzaak van de eeltvorming niet wordt weggenomen.

Vind een praktijk

Heeft u last van overtollig eelt onder de voet? De (register) podoloog of podotherapeut kan u advies op maat geven om eeltgroei onder de voet bij u tegen te gaan. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Delia de Bliek. Zij is podotherapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 18 juli 2024

  Therapietrouw en podologie

  Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

  Door Harrie Moerings

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp