Veranderingen die optreden bij het ouder worden

De verwachting is dat rond 2030, 22% van de bevolking ouder is dan 65 jaar. Ongeveer 80% van deze mensen heeft één of meerdere chronische gezondheidsproblemen. Voetklachten behoren tot één van deze gezondheidsproblemen. De oorzaak ligt in de structurele en functionele veranderingen die optreden bij het ouder worden.

Kenmerken van de oudere voet

Kenmerken die direct in verband kunnen worden gebracht met de oudere voet zijn:

Arthrose

Arthrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Dit kan in het bovenste-/of onderste spronggewricht, middenvoet of voorvoet voorkomen. Symptomen van arthrose zijn over het algemeen (ochtend)stijfheid, pijn in rust, zwelling en/of een afwijkende stand van de enkel en/of voet. Een verkeerd staande voet – bijvoorbeeld te veel naar binnen of naar buiten – kan eveneens voor overbelasting en pijn of zelfs een ontsteking zorgen. Soms ook voor klachten in de enkel, knie, heupen, de rug of de nek.

Bovengenoemde kenmerken kunnen direct klachten aan de voeten veroorzaken, zoals pijnklachten, functiestoornissen, standsveranderingen van de voet en/of tenen waardoor er drukplekken kunnen ontstaan, huid- en nagelproblemen en mobiliteitsklachten.

Behandelingen

Belangrijk is om te onderzoeken waardoor klachten ontstaan. In veel gevallen kan een corrigerende of druk verdelende steunzool vervaardigd worden met demping, of een protectieve of correctieve siliconenorthese bij teenstandsafwijkingen. Een behandeling kan ook bestaan uit een verwijzing naar een medisch pedicure of een schoenadvies.

Heeft u last van voetklachten?

Wordt u een dagje ouder en herkent u zich in deze klachten? Onze Podozorgers zoeken graag samen met u naar een oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Erica Last. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt (deels) vergoed via de aanvullende verzekering, zonder dat het eigen risico hierbij van toepassing is. U heeft geen verwijzing van uw huisarts nodig. Wilt u weten of uw verzekering de behandeling vergoedt? Klik hieronder om dit te controleren.

Controleer uw vergoeding

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 03 juli 2025

    De juiste behandeling voor voetklachten

    Echografisch onderzoek helpt bij het vinden van de oorzaak van voetklachten en leidt tot een gerichte, effectieve behandeling op maat.

    Door Lisette de Graauw

  • 17 juni 2025

    “Ik krijg er kromme tenen van!”

    Kromme tenen ontstaan vaak door een doorgezakte voorvoet en kunnen leiden tot eelt, nagelproblemen of pijn bij staan en lopen.

    Door Podozorg Nederland

  • 19 mei 2025

    Pijn aan uw teen na stoten: wat als het niet overgaat?

    Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

    Door Nicole Drenth

  • 08 mei 2025

    Een Jonesfractuur

    Een Jonesfractuur betreft een breuk van het vijfde middenvoetsbeentje, gelegen aan de buitenzijde van de middenvoet, nabij uw kleinste teen.

    Door Podozorg Nederland

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek