Normale fase in het groeiproces

Groeipijn hoort letterlijk bij het opgroeien. Het is een normale fase in het groeiproces van je kind en dus niets om je als ouder zorgen over te maken. Groeipijn is de meest voorkomende oorzaak van terugkerende zeurende pijnklachten in de knieën, kuiten, scheen of dijbenen. Zeker één op de vijf kinderen heeft er last van.

Meestal komt de pijn ‘s nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. De pijn kan de hele nacht aanhouden. De groeipijnen komen vooral voor tijdens de ‘groeispurt’. De eerste groeispurt kan al voorkomen op de leeftijd van 3 jaar en deze kunnen aanhouden tot de puberteit.

Hoe ontstaat groeipijn?

Tijdens de groeispurt ontstaat er een grote trekkracht op de spieren en de pezen bij hun aanhechting aan de botten. Over het algemeen is bekend dat botten sneller groeien dan spieren en dit veroorzaakt die vergrote trekkrachten.

Wanneer komt groeipijn voor?

Groeipijnen zien we vaak terug bij kinderen tussen 3 en 14 jaar. Bij meisjes komt dit vaak sneller voor dan bij jongens. Dit omdat meisjes sneller in het groeiproces zitten dan jongens.

Lees hieronder meer over de verschillende oorzaken en symptomen van groeipijn:

Groeipijn en sporten

We zien vaak dat groeipijn ontstaat bij intensief sportende kinderen. De reden hiervoor is omdat de spieren dan onder zulke grote spanning komen te staan, dat de belastbaarheid van de spieren wordt overschreden.

Nachtelijke groeipijn

Bij nachtelijke groeipijnen kan je kind ‘s nachts wakker worden met een zeurende pijn in de benen en de knieholtes, deze pijn komt spontaan op. De pijn verdwijnt in de ochtend.

Groeipijn overdag

Kinderen zijn meestal overdag zeer actief. Ze rennen, spelen en sporten. Ze kunnen dan wel eens klagen over pijn in de benen, knieën en of de hielen. Deze pijn is eerder stekend tegenover de zeurende nachtelijke pijn. Vaak ontstaat deze pijn door een anatomische en of biomechanische afwijking. Dit kunnen platvoeten of te soepele gewrichten zijn maar ook verkorte spieren omdat je kind in een groeispurt zit.

Groeipijn in gewrichten

Komen de groeipijnen vaak voor in een gewricht zoals de heup, knie of voet? Dan kan dit wijzen op een andere aandoening, bijvoorbeeld de ziekte van Sever (hielpijn) of de ziekte van Osgood-Schlatter (kniepijn).

Groeipijn bij kinderen

Behandeling van groeipijn

Wanneer je kind ‘s nachts wakker wordt van de pijn kan je het volgende doen:

  • De benen lichtjes masseren
  • Laat je kind een warm bad nemen
  • Rekoefeningen voor het slapen
  • De benen strekken wanneer de pijn ‘s nachts optreedt
  • Een warm bad voor het slapen
  • Een kinderparacetamol geven

Indien je niet zeker bent of er een anatomische en of biomechanische afwijking is, kan je altijd een podologisch onderzoek laten uitvoeren. Indien er uit dit onderzoek een afwijking wordt opgespoord dan adviseren we best voor een op maat gemaakte steunzool.

Vind een praktijk

Heeft uw kind last van groeipijn? In eerste instantie bestaat de behandeling van pijn aan de groeischijf altijd uit het aanpassen van de activiteiten. Onze Podozorgers adviseren u graag! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Loes van Vooren. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland