Naar de podoloog voor uw nagelproblemen

Wanneer u te maken krijgt met een probleem aan uw teennagels zal uw eerste gedachte niet zijn, ik moet een podoloog raadplegen. Toch kan in sommige situaties een podoloog met behulp van een zooltje veel nagelproblemen helpen genezen en zelfs voorkomen.

Wat zijn nagelproblemen?

Nagels aan de tenen hebben als functie de uiteinden van de tenen te beschermen tegen stoten en te beschermen wanneer er iets van boven op valt. De nagelplaat biedt bescherming aan het onderliggende teenkootje dat veel zenuwuiteinden en bloedvaatjes bevat waardoor deze erg gevoelig is. Er zijn diverse problemen aan de nagels te onderscheiden. Er kan een schimmel in groeien waardoor de nagel brokkelig wordt, verdikt en verkleurd, ook wel een mycosenagel genoemd. Er kan door een te kleine schoen, of door het stoten van de teentop een blauwe nagel ontstaan ten gevolge van de bloeduitstorting die onder de nagelplaat ontstaat, wat nogal eens voorkomt bij beginnende hardlopers. En soms zal een nagel gaan ingroeien.

Ingroeiende nagels

Veelal ligt de oorzaak van het ingroeien bij het verkeerd knippen van de nagels. Doordat de hoekjes van de nagel te ver worden weggeknipt, zal de huid van de teentop de ruimte krijgen om wat boller te gaan staan, waardoor, zodra de nagel weer gaat groeien, de huid een belemmering vormt voor het vrij uitgroeien van de nieuwe nagelplaat. Een pedicure kan u in dit geval helpen bij het begeleiden van de uitgroei van de nagel.

Schoenen in de hoofdrol

Het spreekt voor zich dat de schoenen geen druk op de nagels mogen geven en over een voldoende ruime “teenbox” beschikken. Maar soms is de oorzaak van het ingroeien wat moeilijker te achterhalen. Vooral jong adolescenten hebben vaak te kampen met problemen aan de nagels van de grote teen. Een aantal factoren is hierbij aan te wijzen als oorzaak. Soms is een groeispurt de oorzaak, omdat niet tijdig wordt herkent dat de schoenen te klein zijn. Maar ook als de schoen niet te klein is, kan dit voor problemen zorgen. De schoenen die in die leeftijdscategorie worden gekozen zijn vaak van slecht ventilerend materiaal. De voeten zullen door hormonale schommelingen vaak meer transpireren wat in combinatie met een synthetische schoen een weke en zeer kwetsbare huid oplevert. Als de schoen dan tevens onvoldoende stevigheid in de achtervoet biedt, zal bij het afwikkelen van de voet te veel druk ontstaan op de teentop. In combinatie met de al eerder genoemde weke huid, zal de nagel de huid beschadigen en uiteindelijk gaan ontsteken.

Als de schoen niet het probleem is…

Een goede afwikkeling van de voet is dus essentieel bij het voorkomen van te veel druk op nagels. Wanneer een natuurlijke afwikkeling echter niet mogelijk is door bijvoorbeeld een te korte buigspier van de grote teen, zullen de problemen met de nagel blijven bestaan, zelf bij het lopen op blote voeten. Een podologische zool waarbij ruimte wordt geboden voor het vrij bewegen van deze spier kan in dat geval uitkomst bieden. Toch liever een permanente oplossing? Dan kan operatief het verloop van de spier worden vrijgemaakt waarmee de normale afwikkeling wordt hersteld.

Op zoek naar de oorzaak

Voor het correct behandelen van een ingegroeide nagel is het dus van groot belang alle factoren die invloed kunnen hebben op het ontstaan van de ingroeiende nagel in kaart te brengen. Bij Podozorg adviseren wij u graag, wat voor u de beste oplossing is. Klik op de onderstaande knop en vind een praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw