Wat is een holvoet?

Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet; het is een voet met een abnormaal hoge wreef. De tenen zijn geneigd om in een klauwstand te gaan staan en het peesblad in de voetzool is gespannen. Een holvoet hoeft niet abnormaal te zijn. Zolang het niet te erg wordt, kan het gewoon een variant zijn van de normale voet.

Bij een holvoet staat de enkel wat naar buiten en wijst de hiel naar binnen, waardoor de voorvoet meer op de buitenrand steunt.

Voorbeeld van een holvoet

Oorzaken hoge wreef

De meeste holvoeten (60%) worden veroorzaakt door een aandoening aan de zenuwen die de voetspieren aansturen. Door deze aandoening raken de spieren uit balans, waardoor de voet langzaam in een andere vorm wordt getrokken.

In sommige families komen holvoeten vaker voor. Dit kan komen door een erfelijke neurologische aandoening. De meest voorkomende erfelijke oorzaak in Nederland voor een holvoet is erfelijke sensomotorische neuropathie. Een afwijking waarbij de spieren steeds zwakker worden.

Klachten hoge wreef

Veel mensen met een holvoet hebben geen klachten. Sommigen ervaren echter kleine problemen, zoals het lastig kunnen vinden van een passende schoen. Bij een ernstige holvoet kunnen de klachten veel erger zijn, waardoor dagelijkse activiteiten niet meer kunnen worden uitgevoerd.

Diagnose hoge wreef

Over het algemeen geeft lichamelijk en radiologisch onderzoek voldoende duidelijkheid over de oorzaak van een hoge wreef. In sommige gevallen is echter een neurologisch onderzoek, zoals zenuwgeleidingstesten (EMG), nodig om de oorzaak vast te stellen.

Behandelingen hoge wreef

Niet-operatief

Een niet-operatieve behandeling is er op gericht om de klachten te verminderen. Een dergelijke behandeling kan bestaan uit:

Operatief

Als ondanks alle maatregelen toch te veel voetklachten blijven bestaan, kan een operatie uitkomst bieden. Voordat uw specialist besluit uw holvoet te opereren, wordt uw voet goed onderzocht. Er wordt gekeken naar de stand van de voet, of de voet flexibel of stijf is en hoe sterk de spieren in de voet zijn.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken is er altijd een Podozorgpraktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu