Hoge hakken, is dat erg?

Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. En mijn antwoord is dan altijd: “Hoe vaak loopt u er op én hoe hoog zijn de hakken?”, want dat maakt nogal een verschil.

Natuurlijk willen vrouwen er mooi uitzien en daar horen vaak schoenen met hoge hakken bij, ook wel high heels of stiletto’s genoemd. Als deze af en toe bij gelegenheid worden gedragen, is dat helemaal niet erg. Pas als iemand er zeer regelmatig, of zelf dagelijks, op loopt is de kans op het krijgen van voetklachten groot.

Wat verstaan we eigenlijk onder “hoge hakken”?

Voor de meeste mensen is een schoen waarvan de zool van de hak ongeveer 2cm hoger is dan onder de voorvoet de meest ideale hakhoogte om de voet goed te kunnen laten functioneren tijdens normale dagelijkse activiteiten. Dus alles wat hoger is kan al problemen opleveren. Écht hoog zijn hakken van meer dan 4 cm. Dan is de schoen ook vaak zó gevormd dat de neus van de schoen spitser wordt.

Als je jong bent, houd je het meestal wel uit om op hoge hakken te lopen. Maar als je het maar lang genoeg doet, is het vaak wel de oorzaak van voetklachten op latere leeftijd. Bij het ouder worden ontstaan dan de standafwijkingen aan de voeten die later ook pijnklachten kunnen gaan geven.

Hoge hakken

Een aantal klachten op een rijtje

Welke klachten kunnen ontstaan door het dragen van (te) hoge hakken? Hier volgen een paar voorbeelden:

Voorvoetklachten

De belangrijkste klachten zijn pijn en eelt. De hakhoogte van de schoen maakt dat u eigenlijk op uw tenen loopt. Hierdoor steunt een groot deel van het gewicht op de voorvoet. Dit geeft drukpijn onder de botjes. En doordat de druk zo groot is, ontstaat er ook veel eelt.

Ook staat er veel druk op de middenvoetsbeentjes waardoor er een scheurtjes, of zelfs een breukje, in één of meerdere middenvoetsbeentjes kunnen komen. Dit heet een marsfractuur.

Een andere veel voorkomende aandoening is een Mortons Neuroom. Dit is een zenuwbeknelling in de voorvoet. De zenuw staat onder continue druk en spanning waardoor hij verdikt en knel komt te zitten tussen de middenvoetsbeentjes.

Teenklachten

Doordat de tenen in de neus van de schoen worden samengedrukt, ontstaan er klauw- en/of hamertenen. De teenstand verandert waardoor er veel druk en wrijving ontstaat. Dit geeft weer eeltvorming of zelfs likdoorns.

Ook krijgt de grote teen het zwaar te verduren. Deze wordt helemaal schuin gedrukt en geeft door de druk van de schoen vaak ontstekingsklachten in het gewricht en uiteindelijk ontstaat er vaak een botvergroeiing aan de zijkant (knobbel).

Nagelklachten

Een schoen met hoge hak en spitse neus zorgt er voor dat de nagel, vooral van de grote teen, veel druk krijgt. Deze gaat daardoor verdikken en kan zelfs aan de zijranden gaan inkrullen of in gaan groeien. Ook kunnen er likdoorns onder de nagel ontstaan.

Verkorte pezen

Door het veel lopen op hoge hakken verkort op den duur de achillespees. Dit kan veel klachten veroorzaken bijvoorbeeld bij het sporten of als er weer op “gewone” schoenen wordt gelopen. Hierbij is er dan ook meer kans op een ontsteking van de peesplaat onder de voet. Ook de teenpezen aan de bovenzijde van de voet verkorten doordat ze steeds in een klauwstand in de schoenen zitten.

Advies

Als er klachten zijn dan wordt na een voetonderzoek een diagnose gesteld. Veelal kunnen klachten verlicht of verholpen worden door goed aangemeten inlegzolen of siliconen teenstukjes. Deze zorgen er voor dat de voet- en teenstand verbetert en de druk wordt verminderd waardoor ook de eeltvorming afneemt en likdoorns vaak niet meer terugkomen. Voor de verkorte pezen worden rekoefeningen gegeven.

Kies de juiste schoenen!

Maar een heel belangrijk deel van de therapie zal een schoenadvies zijn! Uit voorgaande tekst blijkt dat het verstandig is om niet (te vaak) op hoge hakken te lopen. Je kunt er jezelf een hoop last mee besparen. In ieder geval minder kans op pijnklachten en minder bezoeken aan de pedicure!

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Stella

  “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

 • format_quote

  Ervaring van Larissa

  “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 18 juli 2024

  Therapietrouw en podologie

  Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

  Door Harrie Moerings

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp