Een bijzonder pijnlijk probleem met meerdere oorzaken

In mijn praktijk in Middelburg waar ik behalve als (register) podoloog ook werkzaam ben als pedicure, krijg ik regelmatig cliënten met ingroeiende teennagels op consult. Vaak ligt de oorzaak van deze pijnlijke klacht in externe factoren. Het plaatsen van bijvoorbeeld een nagelbeugel heeft dan ook geen enkele zin als de oorzaak van de pijn niet duidelijk is. Pas wanneer deze is achterhaald kan er naar een oplossing worden gezocht die per situatie verschillend zal zijn.

De schoen als oorzaak

De vorm van de schoen

Vandaag de dag moeten schoenen behalve functioneel ook vooral modieus zijn. Dit gaat helaas niet altijd samen met een juiste pasvorm. Na het ontbloten van de voeten kijk ik dan ook allereerst naar het schoeisel waar mijn bezoek(st)er op naar de praktijk is gekomen. Vervolgens vraag ik of dit de schoenen zijn waar men het meest op loopt. Het ligt namelijk voor de hand dat voor deze gelegenheid een minder knellend paar is aangetrokken. Ik kijk naar de vorm. Is deze plat of puntig en is het wel de juiste maat?

In het geval van de puntschoen is men maar al te vaak geneigd een te kleine schoen te kopen. Een handig hulpmiddel om het probleem goed zichtbaar te maken voor de cliënt is om in dit geval de binnenzool uit de schoen te halen. Vervolgens wordt de voet op de binnenzool geplaats. Uitpuilende tenen maken vaak meer duidelijk dan een lang verhaal. Het mag duidelijk zijn dat een schoen waarbij de tenen in een punt worden geperst verantwoordelijk kan zijn voor vele klachten o.a. voor pijn aan de binnenzijde van de grote teen.

Ook een te platte neus kan de oorzaak zijn van pijnklachten. Zeker wanneer de grote teen wat naar boven gericht staat (de zogenaamde jubelteen) is een probleem met de nagel van de grote teen eerder regel dan uitzondering. Een hogere teen box of een neus van rekbaar materiaal zoals bijvoorbeeld stretchleer kan uitkomst bieden. Bedenk bij de aanschaf van een modieuze schoen dat daar waar een sierstiksel loopt geen mogelijkheid tot rek bestaat.

Last van een ingegroeide teennagel?

Het materiaal

Behalve het feit dat harde stiknaden bij de tenen moet worden vermeden is ook het materiaal waarvan de schoen gemaakt is van groot belang. Pas op voor schoenen van op leer lijkende synthetische materialen. Als deze schoenen ook maar iets te krap zijn of wrijving geven zorgt deze combinatie voor kapotte, pijnlijke tenen in een broeiende, slecht geventileerde omgeving. Problemen gegarandeerd!

De afwikkeling als oorzaak

Hier is de expertise van de (register) podoloog of podotherapeut nodig! Wanneer bij het lopen tijdens de afzetfase de grote teen te veel naar binnen draait (voor de rechter voet is dit ‘tegen de klok in’) zien we het volgende. De binnenzijde van de grote teen nagel wordt tegen de grond geduwd en de buitenzijde tegen de bovenkant van de neus van de schoen.

Last van een ingegroeide teennagel?

Vaak kun je al aan de vorm van de teen zien dat de oorzaak in de afwikkeling ligt. Wanneer je de grote teen bekijkt heeft deze een vorm van een soort driehoek i.p.v. een rechthoek. De korte zijde ligt aan de binnenkant van de voet en de lange zijde aan de buitenkant.

Ook zit er vaak eelt aan de binnenkant van de grote teen. Deze wordt veroorzaakt door de wrijving bij het draaien over de teen tijdens het lopen. Een op maat gemaakte steunzool kan in dit geval het verschil maken en deze pijnlijke aandoening verhelpen.

Vind een praktijk

Een ingroeiende teennagel kan net zoveel oorzaken als oplossingen hebben. Om te bepalen wat in uw geval het beste is, bezoek dan één van de bij Podozorg aangesloten (register) podologen en podotherapeuten. Wij zoeken voor u naar de beste oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 18 juli 2024

  Therapietrouw en podologie

  Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

  Door Harrie Moerings

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp