“Zijn mijn platte voeten geschikt om te hardlopen?”

Deze vraag werd mij afgelopen week gesteld. Belangrijk bij deze vraag is dat je pas na een analyse van de voeten, de huidige hardloopschoenen, de manier van lopen en de belastbaarheid van de betreffende persoon kunt zeggen of het inderdaad verantwoord is om te gaan hardlopen. Dit geldt eigenlijk voor ieder voettype.

De juiste ondersteuning voor meer stabiliteit

Een platte voet is plat en daar staat het hele lichaam op. Afhankelijk van de stabiliteit van de voet kun je zien of er toch nog compensatiebewegingen optreden. Bij mijn patiënt was er ook nog sprake van een hallux valgus aan beide voeten. Mogelijk nog meer instabiliteit. Op zich is het goed mogelijk om deze voet door middel van de juiste ondersteuning toch de benodigde stabiliteit te geven. Dit in combinatie met de juiste hardloopschoen. Dit is een manier van oplossingsgericht en klachtgericht handelen.

Maar wat kun je nog meer doen?

Steun geven aan de voeten heeft een positieve invloed op de rest van het lichaam. Je gaat beter staan in de enkels, knieën, heupen, schouders en de nek. Maar hoe reageren de spieren en gewrichten hier op? Kun je bijvoorbeeld door eerst je spieren in het lichaam te trainen meer stabiliteit in je voeten krijgen? Is dit een vorm van preventief handelen? Wanneer ik zorg dat mijn spieren zó goed getraind zijn zodat ik belastbaar genoeg ben voor de belasting die ik wil gaan doen, dan heb ik al een groot deel van mijn stabiliteit en belastbaarheid voor elkaar. Dan zijn de steunzolen in combinatie met de juiste hardloopschoenen “hulpmiddelen” om mijn favoriete sport te kunnen uitoefenen.

En hoe bouw je een bepaalde belasting op? Ga je meteen beginnen met hardlopen of begin je eerst met wandelen totdat je een bepaalde afstand klachtenvrij kunt wandelen? Hierdoor train je de belastbaarheid van de spieren en gewrichten op een veel rustigere en verantwoordelijke manier. Je kunt ook een combinatie van trainingen doen.

Samenwerking met de sportfysiotherapeut

Hoe weet je nu of je wel de juiste oefeningen doet? Het is belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen de sportfysiotherapeut en de register (sport)podoloog Zij kunnen je goed op weg helpen.

Vind een praktijk

Ben je benieuwd wat de podologen van Podozorg Nederland voor jouw hardloopactiviteiten kunnen betekenen? Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij jou in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland