Wat is een hallux valgus?

Een hallux valgus betekent dat de grote teen scheef gaat staan, richting de tweede teen. Hierdoor ontstaat er een bult aan de binnenzijde van het gewricht van de grote teen. Deze bult kan pijn gaan doen en wordt vaak als ontsierend ervaren.

Een bult bij de grote teen (hallux valgus)

Waardoor ontstaat een hallux valgus?

Vaak is er een erfelijke factor, maar ook een te kleine schoen in de lengtemaat, een smalle schoen (in de breedte van de ballijn) met een spits toelopende neus en hoge hakken hebben invloed op het ontstaan van een hallux valgus. De stand van uw voet en de afwikkeling zijn ook van invloed.

Wanneer de voet tijdens de afwikkeling teveel naar binnen kantelt en een platvoet en hypermobiliteit (te grote beweeglijkheid in de gewrichten) veroorzaakt, zodat het middenvoetsbeentje scheef naar buiten kantelt, wordt de grote teen door de schoen naar binnen gedwongen. De spieren die daar lopen gaan voor de kortere weg kiezen, waardoor de teen nog schever gaat staan.

Ziekten zoals reumatoïde artritis veroorzaken gewrichtsontstekingen die de stand van de tenen beïnvloeden.

Welke klachten geeft een hallux valgus?

Een vaak gehoorde klacht in mijn praktijk is dat de bult steekt en pijnlijk is met afwikkelen (lopen). Er kan ook een zwelling bij de bult onder druk van de schoen ontstaan.

Door de scheefstand van de grote teen hebben de tweede en derde teen minder ruimte in de schoen en gaan daardoor onder of over de grote teen liggen. Door deze standsverandering ontstaan drukplekken aan de bovenzijde, met als gevolg eelt en likdoorns.

Hoe kan een hallux valgus verholpen worden?

Goed schoeisel

Ten eerste is het van belang een goede schoen te kopen met voldoende lengte en breedte. Geen naden en stiksels op de plaats van de bult. Zacht leer en suède hebben een groter voegend vermogen. De schoen kan bij de schoenspeciaalzaak en de schoenmaker ter plaatse van de bult uitgeknobbeld worden met een kogeltang. Er zijn ook schoenen met stretchmateriaal in de voorvoet om de druk te verminderen. De schoenspeciaalzaak kan u daar goed in adviseren.

Zolen en ortheses

De podoloog kan voor u een ondersteunende zool maken om de stand en afwikkeling te beïnvloeden. Bij een zwelling en ontsteking kan de bult drukvrij gelegd worden met vilt en er kan een orthese gemaakt worden. De orthese kan de druk verminderen en voorkomen dat de tweede teen over of onder de eerste teen schuift.

Therapiesokken

Er zijn therapiesokken met een gellaag om de druk te verminderen.

Operatieve behandeling

Wanneer de pijn blijft en het dagelijks leven zeer beïnvloed wordt kan er voor een operatie worden gekozen. Klik hier voor meer informatie over operatieve behandelingen bij een hallux valgus.

Vind een praktijk

Heeft u last van een hallux valgus? Uw (register) podoloog kan u ten alle tijden adviseren. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door RiaFlokstra. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist, pedicure en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling