Wat is voetwortelartrose?

Voetwortelartrose is artrose in het gewricht van Lisfranc. Dit is het gewricht waar de middenvoetsbeentjes samenkomen met de voetwortelbeentjes. Artrose in dit gewricht is veelvoorkomend en erg pijnlijk.

Voetwortelartrose

Bovenstaande afbeelding geeft het gebied aan waar zich het gewricht van Lisfranc en de pijn bij voetwortelartrose zich bevinden.

Oorzaken voetwortelartrose

Artrose zorgt voor beschadiging aan het kraakbeen van het gewricht. Er zijn verschillende oorzaken waardoor er artrose in het voetwortelgewricht ontstaat. Bij jongeren ontstaat schade aan het kraakbeen meestal door ernstig letsel. Bij ouderen kan het ontstaan door abnormale belasting van de voetwortel, door bijvoorbeeld een platvoet of een hallux valgus.

Klachten voetwortelartrose

Veel patiënten met voetwortelartrose ervaren pijn aan de bovenkant van de voet, ook wel de voetrug genoemd. De pijn wordt heviger bij het bewegen van de voet. Vooral het naar binnen buigen en kantelen van de voorvoet kan erg pijnlijk zijn. De pijn is altijd aanwezig en kan de nachtrust verstoren. Door rust en warmte wordt de pijn verlicht.

Diagnose voetwortelartrose

Door middel van lichamelijk onderzoek, in combinatie met een röntgenfoto of echo kan voetwortelartrose worden vastgesteld.

Behandelingen voetwortelartrose

Niet-operatief

Voor voetwortelartrose zijn er verschillende behandelingen die uw klachten kunnen verminderen. Welke behandeling voor u het beste is, hangt af van de ernst van de artrose. Niet-operatieve behandelingen voor voetwortelartrose zijn onder andere:

Operatief

Wanneer een niet-operatieve behandeling niet helpt, kan een operatie nodig zijn. De keuze om wel of niet te opereren hangt af van het soort artrose, hoe het gewricht eraan toe is en de plek van de artrose.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll