Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Laura

“Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

Wat kan ik zelf doen?

Een veelgehoorde vraag

In mijn praktijk hoor ik vaak de vraag "Kan ik er zelf ook nog wat aan doen?". Het blijkt dat sommige vormen van voetpijn nogal hardnekkig zijn. En niet altijd zijn zolen de enige oplossing zoals in andere Podozorg blogartikelen te lezen is geweest. Het komt voor dat zolen alleen niet voldoende helpen en er meer voor nodig is om van de pijn af te komen. Voor het op een goede manier aanleggen van een tape is vaak de hulp en deskundigheid van een ander nodig.

Maar, wat u altijd kan doen is oefenen en koelen

Oefenen

Als u forse platvoeten heeft, dan zult u niet met oefenen van uw platvoeten af komen. Maar ze helpen wel voor verbetering van de doorbloeding, soepelheid en kracht.

U kunt zowel onbelast als belast oefenen. Onbelaste oefeningen, bijvoorbeeld zittend, zullen vooral de soepelheid en doorbloeding van de voeten ten goede komen. Belaste oefeningen zullen vooral voor sterkere spieren zorgen. Soms kunnen belaste oefeningen nog niet, als de pijn nog te heftig is.

Onbelaste oefening voor de voetboog

Dit is een oefening die u dagelijks kunt doen en zeker aan te raden is bij voetklachten. Het kan zijn dat het in het begin niet goed lukt omdat u het niet goed aanvoelt. Maakt u zich geen zorgen, dat is heel normaal.

  1. Zet de blote voet op de grond en plaats een dop onder uw voet, zodat hij in het midden van de voetboog contact maakt. Zorg ervoor dat alle tenen contact maken met de vloer.
  2. Probeer het midden van de voetboog omhoog te trekken, waar de dop zich bevindt. De voetspieren zijn klein, dus verwacht geen grote bewegingen.
  3. Hou de tenen vlak en til de voetboog vanuit het midden omhoog, zodat de dop vrij komt te liggen.

Onbelaste oefening voor de voetboog

Onbelaste oefening voor de voetboog

Als u de oefening beheerst en goed aanvoelt, kan u hem overal en altijd toepassen en dan hoeft de voet ook niet ontbloot.

Koelen

Als er veel pijn is, dan is koelen een mogelijkheid. Doe in bijvoorbeeld een leeg plastic flesje water en laat dit in de vriezer bevriezen tot het ijs is. Rol het flesje in een theedoek. Leg dit op de grond en rol er met je voet overheen. Dit heeft niet alleen een koelende werking, maar is tegelijkertijd ook masserend.

Belangrijk is wel, dat het gevoel in de huid wel intact is. Deze oefening kan niet als u een aandoening heeft waarbij het gevoel in de voet niet goed meer is. Dit rollen met de voet over het flesje moet u doen zolang u kan volhouden, maar niet langer dan een kwartier.

Vind een praktijk

Heeft u hulp nodig met het oefenen en koelen? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.