Veel voorkomende voetklachten tijdens en na zwangerschap

Voetklachten zijn veel voorkomende symptomen tijdens de zwangerschap. Vooral in de laatste drie maanden van de zwangerschap ontstaan of verergeren deze klachten, waarschijnlijk als gevolg van een progressieve toename van het lichaamsgewicht. Echter, speelt niet alleen het zwaarder worden een rol, ook veranderingen in de hormoonhuishouding en bloedcirculatie kunnen invloed uitoefenen op de voeten. Hieronder een aantal korte omschrijvingen van veel voorkomende of opvallende symptomen van de voeten tijdens/na een zwangerschap.

Oedeem en spataderen

De bloedsomloop wordt gedurende de zwangerschap extra belast, er moet een grotere hoeveelheid bloed worden vervoerd door het lichaam. Hart en bloedvaten moeten dus meer werk verrichten. Normaal gesproken hoeft er geen verhoging van de bloeddruk te ontstaan door verwijding van de bloedvaten. Wel kan de bloeddruk in benen en voeten toenemen, doordat de groeiende baarmoeder ruimte inneemt en compressie uitoefent op de bloedvaten in de buik. Deze stijging van de bloeddruk kan leiden tot oedeem en eventueel spataderen in benen en voeten.

Kramp en vermoeidheid

Er zijn meerdere factoren die het ontstaan van kramp uitlokken, één van die factoren is een overmatige inspanning. Dat de benen en voeten zich tijdens de zwangerschap overmatig moeten inspannen is een logisch gevolg van gewichtstoename. Daarnaast is insufficiëntie van de bloedcirculatie een factor voor het ontstaan van kramp, door bovengenoemde verandering in de bloedsomloop is dit te verklaren. Verder spelen bepaalde mineralen( o.a. calcium en magnesium) een rol, een lage hoeveelheid van deze mineralen in het bloed verhoogt het risico op krampen. Een zwangere vrouw heeft een grote kans op een tekort aan deze calcium en magnesium. De foetus heeft deze twee mineralen namelijk nodig voor het vormen van botten en spieren; ook wordt er alvast een reserve aangelegd van calcium voor de borstvoeding.

Platter en groter

Segal (2013) deed onderzoek naar voeten van zwangere vrouwen. Tijdens een zwangerschap veranderen de voetboog, lengte en breedte van de voeten meestal. Waarbij de eerste zwangerschap waarschijnlijk de grootste wijzigingen veroorzaakt. In 60 tot 70 % van de gevallen worden de voeten langer en breder, met een lengte toename van 2-10mm. Om een idee te geven: 6,6 mm komt overeen met een hele schoenmaat. Daarnaast is het lager worden van de voetboog een bekend verschijnsel en lijkt een permanente gevolg van de zwangerschap.

Hormonen, slappe banden en peesklachten

De oorzaken van het groter en platter worden van de voet zijn waarschijnlijk te wijten aan gewichtstoename en het verslappen van gewrichtsbanden door hormonale wijzigingen. Wellicht zijn deze veranderingen een verklaring voor de hogere prevalentie van gewrichtsklachten in voeten, knieën, heupen en rug bij vrouwen, aldus Segal.

Heel specifiek speelt het ‘springligament’ in de voet een belangrijke rol. Dit is een band die stevigheid verleent aan de voetboog. Het springligament werkt nauw samen met een grote pees, namelijk de tibialis posterior. Als deze band verzwakt, zal de voetboog platter worden en kunnen er klachten ontstaan van deze pees (Nyska, 1997). Een zwangerschap en andere wijzigingen in de hormoonhuishouding kan een mogelijke oorzaak zijn voor de hogere frequentie van tibialis posterior peesklachten bij vrouwen.

Behandeling van voetklachten tijdens zwangerschap

Oefeningen, compressie sokken/kousen, steunzolen en adviezen betreft schoeisel of voedingssupplementen behoren tot de therapiemogelijkheden.

Vind een praktijk

Bent u in blijde verwachting en heeft u last van voetklachten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind een de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Gebruikte bronnen

  • Segal NA, Boyer ER, Teran-Yengle P, Glass N et al. Pregnancy leads to lasting changes in foot structure. American journal of physical medicine & rehabilitation/Association of Academic Physiatrists. 2013 Mar;92(3):232.
  • Nyska M, Sofer D, Porat A, Howard CB, et al. Planter foot pressures in pregnant women. Israel journal of medical sciences. 1997 Feb;33(2):139-46.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Gijsbert Lalkens. Hij is podotherapeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt (deels) vergoed via de aanvullende verzekering, zonder dat het eigen risico hierbij van toepassing is. U heeft geen verwijzing van uw huisarts nodig. Wilt u weten of uw verzekering de behandeling vergoedt? Klik hieronder om dit te controleren.

Controleer uw vergoeding

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 17 juni 2025

    “Ik krijg er kromme tenen van!”

    Kromme tenen ontstaan vaak door een doorgezakte voorvoet en kunnen leiden tot eelt, nagelproblemen of pijn bij staan en lopen.

    Door Podozorg Nederland

  • 19 mei 2025

    Pijn aan uw teen na stoten: wat als het niet overgaat?

    Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

    Door Nicole Drenth

  • 08 mei 2025

    Een Jonesfractuur

    Een Jonesfractuur betreft een breuk van het vijfde middenvoetsbeentje, gelegen aan de buitenzijde van de middenvoet, nabij uw kleinste teen.

    Door Podozorg Nederland

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink