Tips om overmatig eeltvorming te voorkomen
Met de zomer in aantocht, willen we onze voeten weer klaar maken voor open schoenen. Na een winter opgesloten in schoenen en laarzen zit er vaak eelt op of onder onze voeten. Maar wat is eelt precies? Waarom heeft u er last van en wat kunt u eraan doen?
Wat is eelt?
Eelt is een verdikking van de hoornlaag/opperhuid. Onder de voet is deze laag dikker dan elders. De aanmaak van nieuwe huidcellen gaat sneller dan de afbraak van de dode huidcellen, hierdoor ontstaat eelt. Het is vaak gelig van kleur, meestal hard en voelt soms wat ruw aan. Eelt komt vaak op of onder de voet voor en ontstaat door druk of wrijving.
Eelt heeft ook een functie, het is een natuurlijke bescherming van de huid, tegen invloeden van buitenaf. Eelt is dus niet per definitie slecht en je hoeft er dus geen last van te hebben.
Waarom krijgt iemand last van eelt?
Of je wel of geen eelt onder de voeten krijgt is afhankelijk van meerdere factoren. Erfelijkheid kan een rol spelen maar meestal heeft het te maken met de schoenkeuze of het werk wat je doet (lopend of zittend beroep).
Als (register) podoloog krijgen wij in de praktijk veel te maken met eelt door teveel druk en wrijving. Dit kan veroorzaakt worden door een schoen die knelt of juist te groot is, overgewicht, verminderde demping onder de voet (beschadigd vetkussen), een afwijkende voetstand of een functionele beperking of afwijking in het gangbeeld.
Hoe ontstaat eelt?
Eeltvorming kan de volgende oorzaken hebben:
- Een schoen die te kort of te smal is veroorzaakt in de afwikkeling eelt op de teen toppen of bovenop de teengewrichtjes.
- Een schoen die te lang of te breed is zorgt voor beweging van de voet in de schoen waardoor je wrijving krijgt. En dus eelt onder de voet.
- Als het vetkussen onder de voet niet meer in orde is, loopt men met de botjes op straat. De schokdemping is verminderd waardoor de botjes vlak onder de huid liggen, en zo voor extra druk zorgen. Daarom ontstaat hier vaak eelt ter bescherming van de huid.
- Een afwijkende voetstand of een beperkte of afwijkende afwikkeling zorgt voor wrijving in de schoen en ook hier ontstaat eelt.
- Soms ontstaat bij teveel eelt een likdoorn of kloven onder het eelt, dit zorgt voor pijnklachten.
Wat kunt u er aan doen?
Eeltrasp en voetencrème
Eelt wat geen klachten geeft kunt u zelf verwijderen met een puimsteen, vijl of eeltrasp. Smeren met een vette voetencrème zal ervoor zorgen dat de huid soepel en gehydrateerd blijft. Een pedicure kan u helpen bij het verwijderen van het eelt en het verzorgen van uw voeten. Wist u dat u bij veel Podozorg vestigingen terecht kan voor een pedicure behandeling?
Goede schoenen
Koop schoenen die goed passen en lekker lopen. uw (register) podoloog of podotherapeut kan u hierin adviseren.
Steunzool en orthese
Wanneer eelt, likdoorns of kloven pijnlijk zijn of snel terugkomen dan bent u bij Podozorg aan het juiste adres voor een advies op maat. Door middel van een steunzool kan de voetstand gecorrigeerd worden, de afwikkeling bevorderd worden of de eeltplekken drukvrij gelegd worden. Ook met een orthese kunnen de klachten van eelt en of likdoorns op de tenen verlicht worden.
Operatieve behandeling
Wanneer alle niet-operatieve behandelingen niet helpen, kan gekeken worden of een operatie zou kunnen helpen. Of een operatie het eeltprobleem kan oplossen hangt erg af van de oorzaak en de plek van het eelt, er is dan ook niet één type operatie die wordt uitgevoerd bij pijnlijk eelt. Het uitsluitend chirurgisch wegsnijden van het eelt heeft over het algemeen heel erg weinig zin, het eelt komt gewoon weer terug als de oorzaak van de eeltvorming niet wordt weggenomen.
Vind een praktijk
Heeft u last van eelt op uw voeten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorger bij u in de buurt.