Klachten aan de tibialis anterior pees

Rondom de enkel bevinden zich een aantal grote pezen die regelmatig klachten kunnen veroorzaken. Hieronder een omschrijving van de grote pees aan de voorzijde van de enkel, namelijk de tibialis anterior pees.

Locatie en functie

De tibialis anterior pees is onderdeel van de gelijknamig spier die zich aan de voorzijde van het scheenbeen bevindt. Het is de grootste pees aan de voorzijde van de enkel en hecht vast aan de binnenzijde van de voet. De functie van de tibialis anterior spier is het optillen en naar binnen kantelen van de voet. Tijdens het lopen zorgt deze spier ervoor dat de voet rustig en gecontroleerd op de grond kan landen.

Peesklacht aan de voorzijde van de enkel

Symptomen van deze peesklachten

De symptomen zijn verschillend qua ernst van de aandoening. Bij een beginnende irritatie van de pees kunnen er alleen klachten zijn na het belasten van de voet ( lopen of sporten). Bij een forsere irritatie kan er zwelling ontstaan aan de voorzijde van de enkel, of bij de aanhechting op de binnenzijde van de voet. Het optillen van de (voor-) voet is gevoelig en soms ook minder krachtig. Hierbij ontstaan ook startklachten in de ochtend (of na periode van rust) en de belastbaarheid van de voet neemt af.

Als de pees volledig is gescheurd kan de voet niet meer worden opgetild en ook niet meer gecontroleerd worden neergezet op de grond, er ontstaat een zogenaamde ‘klapvoet’. Het moment van ontstaan kan vaak goed worden aangegeven. Meestal zijn de klachten gekomen na een ongelukje, bijvoorbeeld het missen van de laatste traptrede of een onbewuste verkeerde beweging van de voet.

Peesklacht aan de voorzijde van de enkel

Oorzaken van deze peesklachten

Het verouderen van de pees speelt regelmatig een rol. Klachten van deze pees ontstaan vaak bij vrouwen van middelbare leeftijd, terwijl het volledig scheuren van de pees juist vaker gebeurt bij mannen tussen de 60 en 70 jaar.

Overbelasting door het verhogen van de intensiteit van wandelen en hardlopen kan in het algemeen een oorzaak zijn van peesklachten. Specifiek voor deze tibialis anterior pees veroorzaakt heuvel af lopen, voetbal en vechtsporten ( trappen met gestrekte voet ) een extra belasting.

Daarnaast kunnen schoenen met hogere hakken overbelasting veroorzaken op deze spier en pees.

Behandeling van deze peesklachten

Niet-operatief

Een volledige gescheurde pees, die nog niet lang geleden is gescheurd, zal vaak operatief behandeld worden. Een pees die al langere tijd geleden is gescheurd wordt, afhankelijk van de situatie en ernst van de klachten, wel of niet geopereerd.

Een geïrriteerde tibialis anterior pees kent meestal een langdurig herstel, eerder maanden dan weken. Hierin is het verminderen van de belasting meestal noodzakelijk. Vervolgens is het belangrijk om de belasting gedoseerd weer op te bouwen met balans tussen belasting, rust en pijn. De fysiotherapeut kan op dit gebied hulp bieden, ook door middel van specifieke oefeningen.

Daarnaast kunnen therapiezolen, bepaalde schoenen en een nachtspalk een ondersteunende rol spelen.

Oefening om de tibialis anterior te versterken

In deze video tonen we u de oefening om de tibialis anterior te versterken in één of beide onderbenen. U doet deze oefening op blote voeten, met een therapieband die aan een zware tafelpoot is bevestigd.

Lees meer over de oefening

Operatief

Wanneer de pees net is gescheurd, kan deze nog herstellen door de uiteinden aan elkaar te hechten. Een ontsteking van de pees wordt in eerste instantie niet geopereerd. Wanneer ondanks de niet-operatieve behandeling klachten blijven, kan een operatie worden overwogen.

Vind een praktijk

Heeft u peesklachten aan de voorzijde van de enkel? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Gijsbert Lalkens. Hij is podotherapeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Erik

    “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw