Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Maaike

“Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

Die vervelende grote teen

De voet is een technisch wonder: 28 botten, 33 gewrichten en meer dan 100 pezen, ligamenten en spieren die uw lichaam uw leven lang ondersteunen. In plaats van onze onderdanen te koesteren, maken velen van ons het werk nog moeilijker voor hun voeten.. We kennen allemaal wel de meest belangrijke oorzaken voor voetklachten, zoals slecht passende schoenen en hoge hakken. Maar wist u dat overgewicht ook een belangrijke aanleiding is voor pijnlijke voeten? Een wetenschappelijk onderzoek bij mensen die aanzienlijk gewicht verloren wees uit dat hun voetpijnklachten met 83% daalden.

Een stijve grote teen, wat kan dat betekenen?

Slijtage in het grote teengewricht

Hoewel deskundigen niet weten hoeveel mensen artrose van de grote teen hebben, zijn ze het er mee eens dat het meer voorkomt als we de 50 zijn gepasseerd. Omdat de grote teen je bij elke stap vooruit duwt, kan er slijtage optreden in het grote teengewricht.

Stijve grote teen

Als het kraakbeen beschadigd raakt of langzaam verdwijnt kan de beweging in het grote teengewricht verminderen (een zogenaamde hallux limitus) of zelfs volledig blokkeren (hallux rigidus). Sommige mensen ontwikkelen ook een overgroei van bot, of een botspoor, bovenop de gewrichten - niet te verwarren met een bunion als gevolg van een hallux valgus (vergroeiing van de grote teen naar binnen over de andere tenen).

Verkorte buigspier van de grote teen

Een andere belangrijke oorzaak van bewegingsbeperking in de grote teen is een verkorte buigspier van de grote teen. Het kan zijn dat de pees van deze spier niet soepel door de tunnel glijd bij het passeren van de enkel. Dit betekent een obstructie in de bewegingsvrijheid van de pees waardoor bij belasting van de voet de grote teen niet voldoende mee beweegt.

Wat zijn de behandelmogelijheden?

U kunt vaak met een goed schoenadvies of een aanpassing (zoolversteviging) aan de schoen veel pijnklachten voorkomen of verhelpen.

Oefeningen

In een vroeg stadium kunnen bepaalde oefeningen helpen om het bereik van de bewegingen in het grote teengewricht te verbeteren. Bijvoorbeeld:

  1. Leg een handdoek op de vloer en zet uw voet erop
  2. Gebruik uw tenen om de stof naar de hiel te halen
  3. Herhaal dit 5 keer
  4. Doe dit 3 keer per week tot de symptomen dalen

Vind een praktijk

Wilt u meer tips en/of advies over bepaalde oefeningen of behandelingen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.