Wat is artrose van de enkel?

Artrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Een gewricht is een plek waar twee of meer botten samenkomen en waar bewegen mogelijk is, bijvoorbeeld de enkel of de knie. De uiteinden van de botten in het gewricht zijn bedekt met een laagje glad weefsel: het kraakbeen. Door het kraakbeen kunnen de botten soepel langs elkaar bewegen.

Artrose enkelgewricht

Artrose tast het kraakbeen in het gewricht aan.

Bij enkelartrose is er sprake van slijtage van het kraakbeen in het enkelgewricht. Slijtage is normaal bij het ouder worden, maar bij artrose is de slijtage aan het kraakbeen overmatig. Het gladde oppervlak wordt dun, brokkelig of het kraakbeen verdwijnt helemaal. Hierdoor komt er steeds meer wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Het lichaam kan de slijtage niet meer repareren.

Als de artrose erger wordt, kunnen aan de randen van het gewricht ook botuitstulpingen ontstaat, deze heten osteofyten. Die maken het bewegen extra moeilijk en pijnlijk. De enkel kan er ook dik van worden.

Meer informatie

Oorzaken van slijtage van de enkel

Er zijn globaal drie oorzaken:

  • Enkelletsel
  • Ontsteking
  • Onbekende oorzaak

Lees meer

Klachten van slijtage van de enkel

Artrose van de enkel is vaak veel minder pijnlijk dan artrose van de knie of heup. Het verschilt erg per persoon hoeveel last je hebt van enkelartrose en hoe snel het verergert.

Lees meer

Diagnose van slijtage van de enkel

Artrose van de enkel kan het best herkend worden door een röntgenfoto te maken van de enkel. Het enkelgewricht (bovenste spronggewricht) zit vlakbij het onderste spronggewricht (het gewricht tussen het hielbeen en het sprongbeen). Met een röntgenfoto is meestal goed te zien of er slijtage in één of beide gewrichten aanwezig is.

Lees meer

Behandelmogelijkheden van slijtage van de enkel

Er wordt altijd eerst geprobeerd de klachten te verhelpen met een niet-operatieve behandeling. Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk voor artrose.

Lees meer

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengte­verschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman