Alles over de zogeheten ‘spreidvoet’

Een doorgezakte voorvoet wordt ook wel spreidvoet genoemd of met de Latijnse naam ‘pes planotransversus’ aangeduid.

Anatomie

In een voet bevinden zich drie voetbogen, deze zijn nodig om schokken op te vangen en de voet dynamisch te laten bewegen. Er is een mediale voetboog (aan de binnenzijde) die loopt van de hiel naar de middenvoetsbeentjes 1, 2 en 3. De laterale voetboog (aan de buitenzijde), ook deze loopt van achteren naar voren, van het hielbeen naar het 4de en 5de middenvoetsbeen.

Tot slot is er de voorste voetboog. De voorste boog is van binnen naar buiten opgebouwd uit het 1ste t/m het 5de middenvoetsbeentje. Deze bevindt zich ter hoogte van de basis van de middenvoetsbeentjes, dit is waar de middenvoetsbeentjes beginnen, en vlakt af in de richting van de kopjes, aan de kant van de tenen.

Wat is er aan de hand bij een doorgezakte voorvoet?

Bij een doorgezakte voet is de voorste voetboog doorgezakt. Dit resulteert in een verbreding van de voorvoet met een grotere druk aan de onderzijde van de kopjes van de middenvoetsbeentjes.

Wat zijn de pijnklachten van een doorgezakte voorvoet?

De pijnklachten die men kan ervaren bij een doorgezakte voorvoet zijn een scherpe stekende pijn aan de boven- en onderzijde van de voorvoet, en/of brandende pijn onder de voorvoet. Ook worden overmatig eeltvorming en likdoorns onder de voorvoet vaak gezien bij mensen met spreidvoeten.

Andere ongemakken die voort kunnen vloeien uit spreidvoeten zijn een hallux valgus, dit is een scheefstand van de grote teen, wat op zich weer tot problemen kan leiden en een Morton’s neuroom. Dit is een zenuwbeknelling tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Ook kan door de verbreding van de voet de schoen gaan knellen met overdruk tot gevolg.

Wat is de oorzaak van een doorgezakte voorvoet?

Er kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen aan een spreidvoet. Zoals een erfelijke aanleg, een reumatische aandoening, het langdurig dragen van hoge hakken, staand werk, overgewicht of een combinatie van deze factoren. Ook vrouwen tijdens de zwangerschap kunnen het gevoel van een spreidvoet ondervinden onder invloed van het hormoon Progesteron dat de weke delen elastischer maakt. Soms blijft de spreidvoet aanwezig na de zwangerschap.

Wat kunt u eraan doen?

Als doorgezakte voeten pijnklachten geven zijn er enkele aandachtspunten te benoemen die de pijn kunnen verlichten of zelfs wegnemen. Zo is het in alle gevallen belangrijk om schoenen te dragen met een stevige zool en een goede afwikkeling. Ook moeten ze een goede breedte hebben om knellen te voorkomen.

Op maat gemaakte steunzolen die de voetvorm corrigeren en voor een goede ondersteuning zorgen zijn essentieel bij de aanpak van de pijnklachten.

Vind een praktijk

Heeft u last van een doorgezakte voorvoet? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Will van den Akker. Hij is podoposturaal therapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw