Zes voetverzorgingstips

Onze voeten zijn vaak het ondergeschoven kindje. Wel raar, want elke dag maken we trouw gebruik van onze voeten. Gemiddeld lopen we 8.000 tot 10.000 stappen per dag. Verder berekend lopen we in ons leven vier keer de wereld rond! Daarom is het belangrijk om onze voeten in gezonde conditie te houden, ter voorkoming van pijnlijke problemen.

1. Wassen

Was uw voeten het liefst zonder zeep of gebruik een neutrale zeep om de natuurlijke zuurgraad van uw huid te beschermen. Droog de voeten goed af en vergeet de ruimtes tussen de tenen niet. Dit voorkomt het ontstaan van schimmels.

2. Nagels

Knip uw teennagels recht en niet te kort. Door de hoekjes eraf te knippen of de nagel rond af te knippen, wordt de kans op een ingegroeide nagel vergroot.

3. Voetencrème

Gebruik een verzorgende voetencrème om de huid soepel en in conditie te houden. Zo voorkomt u een uitgedroogde huid, kloofjes en -of andere beschadigingen van de huid.

4. Voetenbad

Verwen uw voeten eens met een voetenbad. Een handwarm voetenbadje met verzorgende badolie of badzout is niet alleen ontspannen maar ook nog eens goed voor de voeten. Ga niet langer dan 10 minuten met uw voeten in een badje. Ook is na een voetbad eelt makkelijker te verwijderen door middel van een puim steen. Als u wondjes aan uw voeten heeft, dan wordt een voeten bad afgeraden.

5. Schoenen

Koop goed passende schoenen. Zo voorkomt u blaren, eelt plekken en/of likdoorns. Wissel de schoenen om de dag af. Zo krijgt de binnenvoering tijd om te drogen. Per dag zweten we namelijk 250 ml vocht uit onze voeten.

6. Voldoende beweging

Voetgymnastiek stimuleert de doorbloeding van uw voeten en zorgt ervoor dat de spieren in onze voeten sterker worden, zodat de zowel de vorm als de functie van de voet optimaal blijven.

Vind een praktijk

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. De meeste problemen aan de voet zijn op te lossen. Uw podoloog kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren. Laat uw voeten controleren door een podoloog als u pijn heeft aan uw voeten. Te veel eelt of pijnlijke knokkels kunnen worden veroorzaakt door een verkeerde stand van de voet. Ondersteunende zolen kunnen in dat geval de oplossing zijn. Een schoenadvies kan al veel betekenen om pijn tijdens het lopen tegen te gaan.

Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Angelique Bekkema. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw